تلاقی معماری و هوش مصنوعی:
این روزها کمتر کسی وجود داره که اسم هوشمصنوعی نشنیده باشه و الان در بازه زمانی هستیم که AI سر و صدای زیادی رو به پا کرده. همهی افراد نگران هستند که هوش مصنوعی جایگزین شغل آنها بشود. اما نکتهای که وجود داره، اینه که استفادهی هوشمندانه از هوش مصنوعی، نه تنها نمیتونه نگرانکننده باشه، بلکه میتونه با انسانها کمک کنه و کار انسانها رو راحتتر کنه.
احتمالا همهی ما این نگرانیها و دغدغهها را در تاریخ مطالعه کرده باشیم. در انقلاب صنعتی نیز اکثر افراد با ورود تکنولوژی، شغلهای خود را از دست دادند و با گذشت چندین سال، این موضوع دوباره تکرار میشود و حقیقت این است که هر چه به جلو میرویم، شغلهایی که کمترین میزان استفاده از فکر و قوهی عقل را دارند، بیشتر در معرض آسیب و جایگزینی خواهند بود.
در ابتدا با ما همراه باشید تا مفاهیم کلیدی و اصلی این مقاله را بررسی کنیم و سپس به کاربرد هوش مصنوعی در معماری بپردازیم.
هوشمصنوعی چیست؟
به طور خلاصه، هوشمصنوعی مکانیسمی است که هوش ادراک و اندیشهورزی انسان را شبیهسازی میکند. به عبارتی قسمتی از دانش و علم کامپیوتر است که به بررسی کنشهای هوشمند و ساختن نرمافزارها و سختافزارها با توانایی کار هوشمندانه می پردازد.
کاربرد هوش مصنوعی در معماری:
با اندکی دقت متوجه خواهید شد که هوش مصنوعی در تمام حوزهها ورود پیدا کرده و موجب پیشرفتهای وسیعی در این زمینهها شده و راحتی انسانها را فراهم کرده است. حوزهی معماری نیز از این قاعده مستثنی نیست.
اما سوال این است که چگونه میتوان از هوش مصنوعی در معماری استفاده کرد؟
در گذشته برای ساخت هر ساختمانی، وقت زیادی صرف میشد و در نتیجه معماران وقت کمتری برای ایدهپردازی و ایجاد خلاقیت داشتند و به همین دلیل اکثر ساختمانها طرح و ظاهر یکسانی داشتند. اما با ورود هوش مصنوعی به دنیای معماری، دروازهی جدید از خلاقیت بر روی معماران باز شده است و معماران توانستند که دید جدیدی داشته باشند و این دید تا حد زیادی وارد طرح معماران شده است.
امروزه ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری و … با سرعت بیشتری نسبت به گذشته ساخته میشوند و دلیل این سرعت، پیشرفت تکنولوژی و در دسترس بودن تکنولوژی های معماری است و نمی توان این سرعت را در بهینه سازی روند کاری در معماری نادیده گرفت. ما در آیندهای نه چندان دور قادر خواهیم بود تا به لطف هوشمصنوعی کارهای تکراری را در زمان کمتر و با سرعت بیشتری انجام داده و زمان ذخیره شده در کارهای تکراری را به خلاقیت در معماری اختصاص دهیم.
به عبارت دیگر:
با ورود هوشمصنوعی، انسانها کارگردانی هستند که همانند مغز متفکر سیستم شده و با ایدهپردازی و خلاقیت خود (بواسطهی صرفهجویی در زمان که توسط هوشمصنوعی صورت میگیرد) دروازهی جدیدی را در دنیای معماری باز خواهند کرد.
هوش مصنوعی در حوزه معماری مزایای زیادی دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. تحلیل و کنترل برنامه زمانبندی
۲. بودجه و صورتحساب
۳. برآورد و آنالیز عملکرد
۴. فناوری چاپ سه بعدی
۵. معماری پارامتریک
۶. ساخت و ساز و برنامه ریزی
۷. شهرهای هوشمند
ساخت زیربنا:
تواناییهای هوش مصنوعی پردازش اطلاعات زیاد در کمترین زمان است که این مورد در دنیای معماری اهمیت فراوانی دارد. معمولاً معماران برای طراحی یک زیربنا زمان زیادی را صرف تحقیق درباره بنای مورد نظر میکنند. اما هوشمصنوعی قادر است تا در زمان کم و با توجه به اطلاعات قبلی، طرحهای پیشنهادی معمار را آماده کند.
معماری پارامتریک:
اکثر مهندسان معمار با معماری پارامتریک که به کمک هوش مصنوعی و انجام محاسبات میپردازد، آشنا هستند. معماری پارامتریک در واقع نوعی طراحی است که به افراد این امکان را میدهد با تغییردادن مولفههای مختلف به طراحیهای خاصی که تاکنون ممکن نبوده است، دست پیدا کند.
طراحی پارامتریک مثل زبان برنامهنویسی یک معمار است که به کمک نرمافزارهای طراحی مانند نرم افزار گرس هاپر میتوانند از برنامهنویسی ژئومتریک با الگوریتمهای پیچیده استفاده کنند. مهندسین معمار میتوانند به کمک این نرم افزار های طراحی به طرح دلخواه و ایده مورد نظر خود دست پیدا کنند.
ساخت و ساز و برنامهریزی:
معمولاً هیچ وقت به طور کامل نمیشود برای ساخت یک بنا برنامهریزی درست و بی عیب داشت اما با وجود هوشمصنوعی شما قادر خواهید بود تا برای برنامهریزی ساختمانی که سالها زمان میبرد، در زمان کوتاهتر به آسانی برنامهریزی کنید. در اینجا هوش مصنوعی با دسترسی به اطلاعات و مدل های مختلف قادر خواهد بود تا زمان طراحی و ساخت را کوتاهتر و هزینه های ساخت را برآورد کند.
شهرهای هوشمند:
طراحی شهرها به برنامهریزی چند ساله و پیچیدهای نیاز دارد تا معماران بتوانند اکوسیستم و جریان زندگی یک شهر را درک کنند. ظهور شهرهای هوشمند که توسط هوشمصنوعی ساخته شدهاند معماران را مجبور به بررسی و تجدید نظر در مورد مدل های سنتی شهری میکند. شهرهای هوشمند مزایای زیادی دارد از جمله کاهش اتلاف منابع، افزایش امنیت شهری و تاثیر مثبت در کاهش ترافیک و…این مزایا از ارتباط بخشهای مختلف مثل ساختمانها، موبایل ها و محلهای عمومی خواهد بود.
دکوراسیون داخلی:
هوش مصنوعی نه تنها در بخش هوشمندسازی شهرها بلکه در بخش دکوراسیون و معماری داخلی نیز وارد شده. در این قسمت با چند نمونه از ابزارهای هوش مصنوعی در معماری داخلی که در دسترس مردم قرار دارد آشنا می شوید.
۱. اینترنت اشیا
۲. ربات ها
۳. چاپگر سه بعدی واقعیت مجازی
مطلب پیشنهادی: نمونه سایت دکوراسیون داخلی هوشمصنوعی
هماکنون نیز نرمافزارهایی وجود دارند که با استفاده از دادههای قبلی، میتوانند به راحتی نقشههای ساده برای خانههای عادی بسازد. این نرمافزارها در مقیاس بزرگتر از انسانها پیشی میگیرد ولی پیشی گرفتن هم اکنون فقط در سرعت و بهینه بودن آن است زیرا همانطور که می دانیم هنوز هوش مصنوعی توانایی فکر خلاقانه و پویا را حداقل در معماری ندارد.
در آخر به این نکته توجه کنید که هوشمصنوعی به تنهایی نمیتواند جایگزین شغل و توانایی شما شود بلکه افرادی که توانایی کار و استفاده از هوشمصنوعی را دارند، جایگزین شما خواهند شد. به همین دلیل بهترین کار، بهروز بودن و آشنایی با هوشمصنوعی است.