لویی کان:
در این مقاله قصد داریم به بررسی زندگینامه،آثار و سخنان معمار بزرگ لویی کان بپردازیم. همانطور که میدانید لویی کان معمار استونی ـ آمریکایی است و در طول ۷۳ سال زندگی خود افتخارات زیادی را بدست آورد.
در ادامه با ما همراه باشید تا درباره زندگی شخصی، مسیر تحصیلی و آثار او آشنا شویم.
زندگی نامه لویی کان: لویی کان (۱۹۰۱ ـ ۱۹۷۴)
لویی کان با نام اصلی ایزادور اتیزه لیب شیمولوئیسکی در سال ۱۹۰۱ در خانواده یهودی چشم به جهان گشود. خانواده او در سال ۱۹۰۶ تصمیم به مهاجرت از اسلونی به آمریکا را گرفتند و به همین دلیل در سال ۱۹۱۲ خانواده،نام کان را برای او انتخاب کردند.
لویی کان در سال ۱۹۳۰ با آیزر ازاریل ازدواج کرد.
سرانجام در سال ۱۹۷۴ در سن ۷۳ سالگی هنگام بازگشت از مسافرت هندوستان در شهر نیویورک بر اثر سکته قلبی درگذشت.
تحصیلات لویی کان:
لویی کان در سال ۱۹۲۰ وارد رشتهی معماری دانشگاه پنسیلوانیا شد که با شیوهی آموزشی شبیه دانشسرای عالی ملی هنرهای زیبایی پاریس ( شیوه ی بوزآر) اداره میشد، تحصیل کرد و بعد از ۴ سال موفق به اخذ مدرک معماری از آن دانشگاه شدد
سپس بعد از فارع الحصیلی شروع به فعالیت با دفاتر معماری معروف کرد و بعد از سفر طولانی به اروپا به پنسیلونیا برگشت و دفتر کار خود را دایر کرد.
معماری لویی کان:
لویی کان اولین کسی بود که بعد از جنگ جهانی دوم برخاست و از مکتب “فرم، تابع عملکرد” برید.
نکته قابل توجه در معماری او این است که معماری کان، نه در قالب معماری لوکوربوزیه و میسوندروهه (معماری مدرن) جا میگیرد و نه در قالب معماری فرانک لوید رایت (معماری ارگانیک). او اغلب از فرم، نور، روشنایی و فضا هایی که عملکرد آنها بر اساس مرتبت است سخن میگوید.
۵ اصل لوییکان که موجب میشود کار های او با بقیه معماران متمایز شود:
۱- احساس نرکیب در کل بنا
۲- استفاده از مواد و مصالح ساختمانی متناسب با طبیعت آنها
۳- احساس فضای معماریبه عنوان هدف اصلی
۴- اهمیت نور به منزله بخشی از طرح
۵- تناسب ها و ارتباط های معمارانه
آثار:
موزه هنر کیمبال: (۷۲ ـ ۱۹۶۶)
مجلس ملی بنگلادش در داکا : (۱۹۶۲)
انیستیتو سالک لاهویا در کالیفرنیا: (۶۹ – ۱۹۵۹):
فضاهای مختلف این ساختمان برحسب کاربریهای متفاوتشان به ۳ بخش متمایز تقسیم شده بودند؛ فضای مقالات و سمینار، فضاهای اقامتی و آزمایشگاه ها
آزمایشگاه ها به منظورعملیات پژوهشی کنار یکدیگر قرار گفتهاند و اتاق های کوچک مطالعه، برای انجام عملیات مجزاسازی و تجزیه های فردی در این جموعه واقع شده است. بخش آزمایشگاهی، خود از دو بخش تشکیل شده است که طول محور باغ آبی طراحی شده است و هر دو این بخش ها چشم انداز فوق العاده به اقیانوس آرام دارند و سراسر آن با آبنماهای زیبایی تزیین شده است.
خانه فیشر لویی کان در پنسیلوانیا/ سال ۱۹۶۷
این خانه که به خانه «نورمن فیشر» نیز شهرت دارد،به درخواست دکتر نورمن فیشر در هاتبورو، حومه فیلادلفیا طراحی شده است. حجم کلی این بنا، متشکل از ۲ مکعب سنگی به هم پیوسته است که با روکش چوب سرو پوشیده شده است.
سخنان لویی کان:
در ادامه، به سخن معروف او در این زمینه میپردازیم.
“نور و روشنایی، باعث همهچیز میشود. اجسام از نور مشتق میشوند و هرگاه نور مصرف شود، جسم حاصل میشود. اجسام باعث سایه میشوند و سایه به نور تعلق دارد.
نور به سمت جسم حرکت میکند و این موضوع محیط و جو سازندگی را به وجود میآورد. فرم برخورد میگوید من باید چیزی بسازم.”
خلق هنر برآوردن یک نیاز نیست، بلکه آفریدن یک نیاز است.