زندگینامه و آثار فرشید موسوی

زندگینامه و آثار فرشید موسوی

زن در معماری:

امروزه موفقیت زنان معمار ایرانی در تمام دنیا زبانزد همه است و بر کسی پوشیده نیست که معماری با ظرافت و لطافت همراه است و حضور زنان معمار در این حوزه،  موجب رشد این صنعت شده و شاهد آثار ارزشمند خواهیم بود که راحتی و زندگی بهتر را برای ما به ارمغان خواهد آورد و با آثار خود دنیا را جای بهتری برای زندگی کردند. زنانی که در سراسر دنیا به واسطه افکار، هنر و آثارشان تحسین شده و می توانند الگوی خوبی برای همه انسان ها، فارغ از مرد یا زن بودنشان باشند. همان‌طور که میدانید، تعداد زنان در معماری، در طول سالیان متمادی بخاطر تحت‌سلطه بودن این رشته توسط مردان کم بوده‌ است اما هستند زنانی که دنیای مردسالار نتوانسته مانع استعداد و تواناییشان شود.

مطلب پیشنهادی: زنان موفق معمار

در همین راستا در این مطلب قصد داریم یکی از این زنان موفق معمار را معرفی کنیم که نه تنها در ایران بلکه در سراسر دنیا موجب افتخار است.

زندگینامه فرشید موسوی: 

فرشید موسوی از سرشناس‌ترین معماران زن ایرانی است. او در سال ۱۹۶۵ میلادی در شهر شیراز ایران چشم به جهان گشود. شیراز دل‌انگیز که خود مانند نگارخانه‌ای بزرگ از هنر معماری معاصر است، او را تا ۱۳ سالگی در خود پرورش داد. سپس در سن ۲۴سالگی، همزمان با انقلاب سال ۵۷، به لندن مهاجرت کرد.

و در دانشگاه با الکساندرا زایروپلو آشنا شد و در سال ۲۰۱۱ از او جدا شد.

تحصیلات و شروع حرفه‌ای کار فرشید موسوی: 

فرشید موسوی تحصیلات خود را بعد از به اتمام رساندن در دانشگاه داندن، در دانشگاه هاروارد ادامه داد و در این دانشگاه با الکساندر زایروپلو آشنا شد که بعد از دو سال همکاری با وی ازدواج کرد. هدف های مشترک آن ها سبب شد تا بتوانند آینده ای روشن برای خود به وجود بیاورند. او به همراه همسرش شرکت معروف معماری FOA در سال ۱۹۹۵ بنیاد نهادند. آنها موفق شدند با پشت سر گذاشتن ۷۹۵ رقابت‌کننده، برنده طرح برتر طراحی و ساخت  ترمینال بندری ۱۵۰ میلیون دلاری یوکوها ما ژاپن شوند. این پروژه به خوبی نمایان گر سبک کاری و فکری فرشید بود.

این جایزه برای زوج معماری که هنوز به دوران ۳۰ سالگیشان هم نرسیده بودند، افتخار باورنکردنی بود. جایزه‌ای که توانست کل زندگی حرفه‌ای فرشید در دنیای معماری را تحت تاثیر قرار دهد. اینکه یک ایرانی و یک اسپانیایی بر روی یک پروژه‌ی ژاپنی و در یک دفتر معماری در لندن کار میکردند، باعث شده بود که فعالیت‌های آنها در دید دیگران به عنوان عمل مدرن جهانی و جسورانه تلقی و با کنجکاوی دنبال شود و موجب محبوبیت او شود.

زمانی که در سال ۲۰۱۱ فرشید مجبور به جدایی از الکساندرو شد، دوباره و به سرعت توانست نام و برند خود را زنده کند. او به تاسیس شرکت فرشید موسوی ارشیتکت در لندن که به اختصار FMA نامیده میشود، پرداخت و پروژه‌های زیادی را انجام داد.

در سال ۲۰۱۲ فرشید موسوی موزه‌های معاصر کلیولند در ایرلند را طراحی کرد، موزه‌ای که در ابتدا برای سازمان جهانی غذا ساخته شده بود. در سپتامبر همان سال، موسوی یکی از پرآوازه‌ترین پروژه‌های معماری‌اش را که ساخت و طراحی فروشگاه مد و لباس ویکتوریا بکهام بود را انجام داد. او درباره این پروژه گفته بود: امروزه گسترش فضاهای فیزیکی در گرو گسترش دسترسی به اینترنت است. در واقع او با طراحی فروشگاه لباس بکهام، هدفی برای ادغام دنیای واقعی و جهان مجازی در سر داشت. این فروشگاه سازوکار فروشگاه‌های آنلاین لباس رو دنبال میکرد اما در عین حال قرار بود نقش یک گالری هنری لباس را نیز بازی کند. فروشگاهی که با سقف‌های آیینه‌ای ، پله‌های بزرگ مورب هندسی، دیوارها و پیش‌خوان‌های بلند، تماما ساخته و پرداخته‌ی ذهن خلاق و مبتکر فرشید موسوی بود.

از دیگر پروژه‌های شاخص او می توان برج مسکونی در شهر مون پلیه فرانسه اشاره داشت. این برج مسکونی ۱۱ طبقه از صفحات چرخان فرم می گیرد و به زودی به یک آپارتمان ۲۶ واحدی با شکلی منحصربفرد و  تراس‌هایی وسیع با چشم اندازهای ساحلی و رستورانی در طبقه همکف تبدیل می‌شود. ساخت این طرح برگزیده از سال۲۰۱۴ آغاز شده و اولین فاز یک طرح جامع 12 ساختمانی جدید در شهر مون پلیه فرانسه است.

اما در کنار فعالیت حرفه‌ای به عنوان یک معمار، فرشید موسوی مدت زمان زیادی را به تحقیق و آموزش معماری می‌پردازد. او در سال ۲۰۰۵ استاد مدرسه‌ی عالی طراحی دانشگاه هاروارد است. پیش از آن، موسوی در انجمن معماری لندن به مدت ۸ سال تدریس میکرد و سپس به عنوان رییس آکادمی هنرهای زیبا منصوب شد. فرشید موسوی همچنین استاد مهمان معماری در دانشگاه‌های یوسی ال، کلمبیا است.

جوایز و افتخارات فرشید موسوی: 

این بانوی معمار ایرانی جوایز و افتخارات زیادی در عرصه‌های علمی و حرفه‌ای بدست آورده که در ادامه به آنها اشاره شده است.

  • جایزه‌ی جیم رو برای ارتقای جایگاه بانوان معمار
  • دریافت نشان عالی بریتانیا
  • جایزه معماری انریک میرالیس برای معماری «بندر بین‌المللی یوکوهاما» در مادرید (۲۰۰۳)
  • جایزه معماری کاناگاوا برای معماری «بندر بین‌المللی یوکوهاما» در ژاپن (۲۰۰۳)
  • جایزه‌ی بین المللی ریبا
  • جایزه شیر برای نقشه‌برداری در نهمین معماری دوسالانه ونیز (۲۰۰۴)
  • جایزه کسب و کار برای محیط زیست اروپا (۲۰۰۸)
  • جایزه مؤسسه زمین‌های شهری برای تعالی (۲۰۰۸)
  • شورای بین‌المللی مراکز خرید جایزه (۲۰۱۰)

آثار برجسته  فرشید موسوی: 

  • فروشگاه ویکتوریا بکام، هنگ کنگ، چین (۲۰۱۶)
  • فروشگاه فلگشیپ ویکتوریا بکام، لندن، انگلستان (۲۰۱۴)
  • اسکلهٔ Osanbashi Pier در یوکوهاما در ژاپن
  • مجتمع اداری پلاک ۱۳۰ خیابان فنچورچ، لندن، انگلستان (۲۰۱۳)
  • مجتمع مسکونی له جاردان دو لا لیروند، مون‌پلیه، فرانسه (۲۰۱۳)
  • موزه هنرهای معاصر،کلیولند، اوهایو (۲۰۱۲)
  • مجتمع مسکونی لا دیفانس، پاریس (۲۰۱۱)
  • اینستالیشن برای زمینه‌های مشترک در سیزدهمین دوسالانه معماری ونیز (۲۰۱۲)

درک معماری فرشید موسوی: 

واژه‌ی مورد علاقه‌ی موسوی در معماری، همواره کلمه‌ی «تاثیر» بوده است. او می‌گوید معماران همواره بستری را برای نحوه‌ی برخورد مردم با محیط‌شان فراهم میکند. آنها از این طریق سیاست‌های زندگی روزانه را تغییر میدهند. معماران سیاست‌گذار نیستند اما به دلیل تاثیرشان بر روی تعاملات روزانه‌ی مردم ناخواسته سیاست‌های کلی را نیز تعریف می‌کنند.

فرشید موسوی می‌گوید: من علاقه‌مند هستم که معماری را به عنوان یک عمل حیاتی و حساس به همگان معرفی کنم. معماری یعنی چطور و چگونه می‌توان با فضای اطراف ارتباط برقرار کرد. درک حضور هر فرد در محیط را می‌توان به نحوه‌ی ارتباط گیری‌اش با فضای اطراف مربوط کرد.

هنر یک معمار این است که این برقراری ارتباط را زیباتر جلوه دهد.

Table of Contents

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *