کولار چیست؟ کاربرد کولار در معماری چیست ؟ 

کولار چیست؟ کاربرد کولار در معماری چیست ؟ 

کولار چیست؟ کاربرد کولار در معماری چیست ؟ 

 از زمان انقلاب صنعتی در قرن هجدهم، معماران همواره به دنبال یافتن فناوری جدید برای ساختن متریالی مقاوم به جهت جایگزین کردن دیگر متریال ها بوده اند. از سنگ و بتن گرفته تا آجر و فولاد. کولار ، جدیدترین دستاورد معماران در زمینه ساختمان سازی و متریال می باشد.

در ادامه با اورچین همراه باشید تا این متریال جدید را با هم بررسی کنیم.

کولار چیست؟

امروزه کولار( Kevlar)  را به عنوان جایگزینی عالی برای فیبر کربن یا فایبرگلاس می شناسند. کولار نام تجاری الیاف ساخته شده از پارا آرامید است  و عموماً به شکل نخ و یا پارچه های بافته شده در بازار وجود دارد. کولار به رنگ زرد است.

تاریخچه کشف کولار:  

 کولار اولین بار در سال ۱۹۶۵ توسط خانوم Stephunie Kwolek  و در مرکز تحقیقاتی دوپان در ویلینگتون کشف شد  و او دریافت که با پلیمریزه کردن بنزوئیک اسید و سپس تحت شرایط ویژه حل و منتج به پلیمر سخت، قابل رشته شدن تبدیل می گردد. پنج سال بعد یعنی در سال ۱۹۷۰، کولار توسط مرکز تحقیقاتی دوپان معرفی شد. لازم به ذکر است که پروسه تولید کولار، بسیار گران قیمت و پرهزینه است و این هزینه‌ی بالا به دلیل استفاده از اسید سولفوریک غلیظ و نگهداری پلیمر غیر حلال در آب و چرخاندن آن است و به دلیل خواص ویژه‌اش همچون قدرت کششی بالا و نسبت استحکام به وزن زیاد مورد استقبال بسیاری قرار گرفت.

به دلیل مقاومت بالا، الیاف آرامید به منظور جایگزینی فولاد در تایر استفاده میشود اما امروزه کاربردهای زیادی دارد. به طور مثال در تایر دوچرخه، بادبان‌ها، محافظ بدن و …

مزایای کولار:

۱. مقاوم در برابر حرارت و ماده شیمیایی

۲.  برخورداری از استحکام و سفتی بالا (به این نکته توجه کنید که فرم مولکولهای پارامیدا (میله‌ای) موجب شده تا کولار در جهت محوری از استحکام بیشتری نسبت به جهت عرضی برخوردار باشد.)

۳. برخورداری از وزن کم و مقاومت بالا

۴.  برخورداری از دانسیته بالا

۵.  رسانایی الکتریکی کم

۶.  مقاومت در برابر دما

 معایب کولار ( الیاف آرامید): 

۱.  هزینه بالای پروسه تولید و مشکل برش و نیاز به ابزار مخصوص برای برش

۲.  حساس بودن به اشعه ماورای بنفش

کاربرد های کولار:

این متریال کاربردهای زیادی دارد و به دلیل خاصیت کششی در صنایعی مانند تایر دوچرخه، محافظ بدن ( جلیقه ضد گلوله )،  کابل های نوری، کابل های نگهدارنده پل های معلق، پوسته های سفینه های هوایی و دریایی و …

استفاده از کولار به منظور جلیقه های ضد گلوله به عنوان موفقیت آمیز ترین کاربرد الیاف آرامید یا کولار نام گرفته است.

کولار در معماری:

به دلیل قابلیت کشسانی بالا، از این متریال در فرآیند مقاوم سازی و بهسازی در مقابل زلزله از جمله تقویت تیرها در ساختمان استفاده می شود.

Table of Contents

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *