آیا مونته سوری یک سبک معماری است؟
(در معماری چنین سبکی وجود ندارد ! )
در این مقاله قصد داریم در مورد طراحی اتاق کودک براساس روش تربیتی مونته سوری با شما صحبت کنیم ولی در ابتدا نیاز است با بنیانگذار این روش آشنا شویم.
مونته سوری در ابتدا نوعی روش تربیت و پرورش کودکان بوده و طراحی اتاق براساس این روش تربیتی، در رشد شخصیت کودکان بسیار موثر میباشد زیرا این روش کمک میکند تا کودک شما از سنین پایین به شخصیت مستقل دست یابد.
مونته سوری چیست؟
ماریا مونته سوری در سال ۱۸۷۰ در آنکونای ایتالیا متولد شد و در سال ۱۹۵۲ در هلند درگذشت. او در این ۸۲ سال برای بهترشدن زندگی انسان ها بسیار تلاش کرد. ماریا از رشته ریاضی به داروسازی و پزشکی تغییر رشته داده بود و با الگوها و قانونهای کهن زمانهاش سازش نداشت و همیشه آنها را به چالش میکشید.
دلیل تغییر رشته ماریا، تربیت کودکان عقب مانده ذهنی بود. در این راستا او مدرسه ای تاسیس کرده و توانست هشت کودک را طی دو سال به خوبی تربیت کند و این کودکان در امتحانات مدارس کودکان عادی موفق شده بودند او را سربلند کنند. این موفقیت سوال بزرگی را در ذهن ماریا ایجاد کرد. او فکر کرد که چرا کودکان در مدارس عادی در چنین سطحی پایین از آموزش و خلاقیت قرار دارند که کودکان عقب مانده ذهنی بتوانند با کوشش بیشتر، نمرات مشابه آنان به دست آورد؟
پاسخ به این سوالات موجب ایجاد سبک مونته سوری شد که بیش از صد سال توسط تمام دنیا پذیرفته شده است و در کشورهای پیشرفته در موسسات آموزشی تصویب و اجرا میشود.
طراحی اتاق کودک به روش مونته سوری :
این نوع طراحی کاملاً کودک محور بوده و تمامی عناصر و اجزای اتاق کودک باید از دید او طراحی شود و نیازها و فرصت های کودک باید در نظر گرفته شود.
روش مونته سوری بر دو اصل اساسی استوار است:
۱. کارکرد
۲. مینیمالیسم
روش مونته سوری بر استقلال و آزادی کودک و احترام به رشد کودک تاکید دارد. تمام اثاثیه باید در دسترس کودک بوده و در مسیر استقلال او حرکت کنند.
ویژگیهای روش مونته سوری:
۱. از تخت های همکف استفاده کنید:
تخت خواب یکی از کلیدیترین عناصر در طراحی به سبک مونته سوری است و از نظر او تختهای بلند مانع بزرگی برای مستقل شدن کودکان است زیرا در تخت های بلند، کودک به تخت خود دسترسی ندارد و در این صورت والدین به او کمک خواهند کرد. برای کمک به رشد شخصیت مستقل کودک باید از تختهای زمینی استفاده شود. در طراحی تخت اتاق کودک باید به سهولت بالا و پایین رفتن کودک از تخت توجه شود. علاوه بر اینکه در تختهای همکف زمان خوابیدن و بیدار شدن به کودک واگذار میشود امنیت کودک را تامین میکند و از افتادن کودک به زمین جلوگیری میشود.
نکته: ارتفاع تخت های همکف ۳۰ الی ۴۰ سانتیمتر میباشد.
۲. همه چیز را در دسترس کودکان قرار دهید:
در این روش تربیتی کمد از اهمیت بالایی برخوردار است و در این سبک کمد بزرگ وجود ندارد.
زیرا اینگونه کمد ها بر اساس قد ما طراحی شده و آزادی عمل و انتخاب را از کودک می گیرد. تمام وسایل کودک از جمله لباس، اسباب بازی و… باید در دسترس او باشد تا بتواند به تنهایی تصمیم بگیرد زیرا این کار به او حس کنترل بیشتری میدهد و شخصیت مستقل او زودتر شکل می گیرد.
۳. اتاق کودک را لبریز از اسباب بازی نکنید:
طبق گفته مونته سوری، جمله «هر چی بیشتر، بهتر» در مورد اسباب بازی صدق نمیکند زیرا داشتن اسباب بازی زیاد، موجب می شود که کودک در آخر نتواند هیچ کدام را انتخاب کند و با هیچ یک بازی نکند. پس سعی کنید تعداد اسباب بازیها را محدود کرده و فقط اسباب بازیهای مورد علاقه او را انتخاب کرده و در دسترس او قرار دهید.
این عمل باعث میشود کودک دچار حس سردرگمی نشود. برای برخی از کودکان اسباب بازیها به سرعت تکراری و کسالت آور میشوند. در این شرایط مونته سوری توصیه میکند به صورت دورهای( دوهفتهای تا ماهانه ) اسباب بازی ها در کمدهای بسته جایگزین شوند.
۴. رعایت ایمنی در چیدمان اتاق کودک به سبک مونته سوری:
مهمترین نکتهای که باید رعایت کنید ایمن بودن وسایل اتاق است. تمامی موارد و عناصری که در اتاق کودک قرار داده میشود باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد و مواظب وسایل تیز و برنده باشید.طبق تحقیقات معتبر در زمینه کودکان، درواقع کودک تا سن ۳ سالگی نباید هیچ آموزش یا تربیتی ببیند و در این زمان تنها امنیت کودک باید توسط والدین حفظ شود.
۵. دکوراسیون را ساده نگه دارید
از رنگ های خنثی در دکوراسیون اتاق کودک استفاده کنید. اتاق کودک باید منظم تمیز و زیبا باشد.
نظر شما چیست؟ آیا سبک مونته سوری می تواند در استقلال کودک و رشد شخصیتی او موثر باشد؟