تجهیزات هوشمندسازی ساختمان:
برای مقاله اول در نظر داریم به مفاهیم پایه و ابتدایی این حوزه اشاره کرده و تفاوت هر کدام از تجهیزات هوشمند سازی ساختمان و پلتفرم های متفاوت آن را بیان کنیم تا شما بتوانید با تکنولوژی خانه های هوشمند آشنا شوید.
سوالات مقاله:
تجهیزات هوشمند سازی ساختمان چگونه کار میکند و چگونه با یکدیگر ارتباط دارد؟ شما تا چه میزان با فناوری ها و تکنولوژی های هوشمندسازی آشنا هستید؟
به نظر شما تکنولوژی خانه های هوشمند نسبت به سالهای قبل بهتر و قابل دسترس تر شده است ؟شما آینده شرکتهای هوشمندسازی را چگونه ارزیابی میکنید؟
امروزه اکثر شرکت هایی که تجهیزات هوشمندسازی را تولید می کنند، امکانات زیادی را در اختیار کاربر قرار می دهند. مانند شرکت هایNest و Philips و…
ولی جالبه بدونید که تجهیزات تولید شده توسط یک شرکت قادرند با یکدیگر در ارتباط باشند؛ در غیر این صورت شرکت سازنده به مشکل خیلی بزرگ برخورد میکند.
اولین چیزی که متوجه آن میشوید این است که هر کدام از این شرکتها یک اپلیکیشن مخصوص برای خود دارند که شما باید برخی از تنظیمات ابتدایی و اولیه را بدانید و قادر باشید از آن استفاده کنید.
مثلاً وقتی شما پریز هوشمند IHome را تهیه می کنید، مجبورید از اپلیکیشن مربوط به آن شرکت، یعنی اپلیکیشن IHome استفاده کرده و تنظیمات را روی آن اعمال کنید.
در برخی موارد تجربه کاربری که با هرکدام از محصولات این شرکت ها داریم تجربه خوبی است و میتوانیم عملیات هوشمند سازی ساده و جذابی را با آن انجام دهیم. اما باید به این نکته توجه کنید که محصولاتی که میتوانید استفاده کنید، محدود به محصولات همان شرکت هستند. اینجاست که پلتفرم ها و استانداردهای هوشمندسازی ساختمان وارد بازی می شود مانند: Apple Home Kit, Google Home, Amazon Alexa, Smart things Home Assistant, Hubitat, Tuya
پلتفرمهای هوشمندسازی:
در ادامه می خواهیم در مورد پلتفرم ها و تکنولوژی های استاندارد خانه های هوشمند با شما صحبت بکنیم .
تکنولوژی های معروف و مشترک در پلتفرم های هوشمندسازی:
*نکته: ولی باید این نکته را هم در نظر داشته باشید که همه پلتفرم ها، تمام تکنولوژی های هوشمند سازی را تحت پوشش قرار نمی دهد.
تکنولوژی اول WiFi:
مطمئنا اکثر شما با تکنولوژی WiFi آشنا هستید ولی این نکته را در نظر بگیرید که وای فای هایی که شما به طور معمول در خونه هایتان استفاده میکنید، پاسخگوی این همه وسیله هوشمند نبوده و هنگام اتصال همزمان ۵۰ وسیله یا تجهیزات هوشمند، وای فای شروع به ناپایداری می کند و وسیله ها به طور رندوم قطع شده و یا دیگر قادر به وصل شدن و پاسخگویی نیستند.
بنابراین شما باید به یک وای فای مخصوص برای تجهیزات هوشمندسازی خود فکر کنید. اکثر شرکتهای هوشمندسازی، این نوع از وای فای را در اختیا شما قرار میدهند.
تکنولوژی دوم Zigbee – Z-Wave :
این تکنولوژی ها بدون سیم بوده و از مزایای آن میتوان به عدم نیاز به اتصال WiFi اشاره کرد.
پایه این تکنولوژیها مش است. به این معنی که هر کدام از وسیله هایی که شما اضافه میکنید موجب میشود شبکه Zigbee و Z-Wave بزرگتر شود.
ازتفاوت های میان پلتفرم WiFi و Zigbee – Z-Wave می توان به این نکته اشاره کرد که با پلتفرم WiFi تمامی وسیله ها باید در مسیر اصلی WiFi باشند ولی در سیستم Zigbee – Z-Wave ، تجهیزات باید در مسیر وسیله های متصل به پلتفرم Zigbee – Z-Wave باشند.
شرکتهای سازنده می توانند دستگاههای تولید کنند که یک یا بیشتر از این تکنولوژی ها را پشتیبانی کند.
۱. برای مثال پریزSmart IHome از تکنولوژی WiFi استفاده میکند و در عین حال میتواند تکنولوژی های Amazon, Google, AppleHomeKit, Wink, Smartthings رانیز پشتیبانی می کند.
۲. Philips Hue از تکنولوژی Zigbee – Z-Wave استفاده میکند ولی هاب خود میتواند با Amazon Google و appleHomeKit در ارتباط باشد.
قوانین هوشمندسازی:
در این بخش، قصد داریم در مورد قوانین هوشمند سازی ساختمان با شما صحبت کنیم.
۱. از قبل فکر کن( think ahead )
به کاری که می خواهید انجام بدید فکر کنید. در برخی موارد، ما وسیله هایی را فقط به خاطر ویژگی های لوکس و فانتزی بودن آن میخریم . بدون اینکه به ویژگیهای دیگر محصول توجه کنیم و یا به این فکر کنیم که این وسیله در آینده به درد ما خواهد خورد یا نه و یا الان به آن محصول نیاز داریم یا نه؟؟
به وسایل خانه خود که مایل هستید هوشمند کنید، فکر کنید و تصمیم بگیرید تا در مصرف انرژی صرفه جویی کنید و با خرید این وسیله، زندگی را آسانتر کنید.
۱. با استفاده از ترموستات هوشمند، بار سرمایشی و گرمایشی خانه شما را کنترل میکند.
۲. چراغ هوشمند میتواند چراغ های خانه شما را هنگامی که خالی از سکنه است، خاموش کند.
۲. ساده نگه دارید ( Keep it simple )
مهم نیست که هدف شما از هوشمندسازی خانه تان چیست؛ تکنولوژی خانه هوشمند باید به تجربه کاربری شما اضافه شود و نباید چیزی را سختتر کرده و یا مایه زحمت شما بشود و یا شما احساس کنید که نسبت به خانه های غیر هوشمند دردسرهای بیشتری دارید.
خانواده شما احتمالاً عصبی و سردرگم خواهند شد اگر به آنها بگید که از این به بعد باید به جای استفاده از کلید های دیواری، از گوشیهای هوشمند شان برای روشن و خاموش کردن و کنترل وسایل خانه استفاده کنند.
یک خانه هوشمند خوب عملکردهایی را به کارهایی که در حال حاضر هر روز انجام میدهید، اضافه می کند.
۳. خودتان را محدود نکنید. ( Keep your option open )
اولین چیزی که باید بفهمید این است که یه یک برند خاص نچسبید. مثلاً فقط به خاطر اینکه دوربین Nest دارید، حتماً نباید تمام محصولات Nest را تهیه کنید، شما می توانید این وسیله ها را با هم ترکیب کنید ولی باید این نکته را هم در نظر بگیرید که در انتها همه این دستگاهها باید از یک پلتفرم معروف پشتیبانی کنند.
به این معنی که باید خوب تحقیق کنید و تصمیم بگیرید که چه پلتفرمی برای شما اهمیت دارد؟
آیا میخواهید تجهیزات خودتون را با دستیار صوتی کنترل کنید؟
آیا شما به Alexa, Google, Siri علاقه دارید؟
دانستن موارد بالا به شما کمک میکند که گزینه هایتان تا حد امکان محدود شود. به همین خاطر ما به شما پیشنهاد می دهیم که محصولاتی را تهیه کنید که تا حد امکان بتواند پلتفرم های زیادی را پوشش بدهد و منعطف باشد.
۴. امنیت( Security )
همیشه در مورد اهمیت امنیت گفته شده است و شما باید در نظر داشته باشید که بیشتر پلتفرم ها به داده های زیادی از خانواده شما دسترسی پیدا خواهند کرد. بنابراین مطمئن باشید که از شرکتی معتبر تجهیزات خودتان را تهیه میکند. در مورد سیاست های حفظ حریم شخصی این شرکت ها مطمئن شوید و بدانید که اطلاعات شما در مسیر درست استفاده میشود.
نکته:* برخی از پلتفرم ها مانند HUbitat, Home Assistant نیاز به اینترنت ندارند و به اصطلاح Self-Hosted هستند و اطلاعات شما به طور کامل تحت کنترل میباشد. اطلاعات شما برای خودتان می ماند ولی برای دیگر سرویسها این گونه نیست و باید به اینترنت متصل شوید.
در بسیاری از موارد وقتی صحبت از امنیت سایبری میشود همه دستگاه ها با هم برابر نیستند برخی از آنها احتمالاً از نرم افزارهای قدیمی استفاده می کنند که نواقص امنیتی دارد و هکرها میتوانند از آن استفاده کنند.